Src Belgesi standart ehliyet belgesi sahiplerinin, ticari maksatlı araçları (Minibüs, otobüs, kamyonet, panelvan, kamyon, tır, tanker, tank konteyner, tüp arabası gibi) kullanabilmeleri için alınması gereken bir belge türüdür. SRC Belgesi alabilmek için öncelikle muafiyetli ya da kursla alma durumunuza bakılır ve başvurunuz sırasında buna göre işlemleriniz gerçekleştirilir.
- Muafiyetli SRC Belgesi: Şayet 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almışsanız SRC Belgesi sınavına ve herhangi bir kursa gitmeye gerek kalmadan SRC Belgesi alabilmeniz mümkündür.
Fakat ehliyetiniz 25 Şubat 2003 Tarihinden sonra alındıysa, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen, “Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kursu” yetkisi olan kurumlardan herhangi birisine başvuru yaparsınız. Yeterli eğitimi alan ve başvuru şartlarını karşılayan kişiler daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan SRC Belgesi Sınavında 100 üzerinden 70 puan alarak SRC Belgesi almaya hak kazanırlar.
“Sürücü Kursları” kesinlikle SRC Belgesi Eğitimi veremezler ve satamazlar. Onlar sadece Sürücü Belgesi için eğitim verebilirler. Başka eğitim verme yetkileri yoktur.
“Psikoteknik Merkezleri” kesinlikle SRC Belgesi Eğitimi veremezler ve satamazlar. Onlar sadece Psikoteknik Raporu verebilirler. Başka hizmet verme yetkileri yoktur.
- Src 1 Belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir (Bu belgeyi alan SRC2 Belgesini almış kabul edilir).
- Src 2 Belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
- Src 3 Belgesi: Uluslararası yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir (Bu belgeyi alan SRC4 Belgesini almış kabul edilir).
- Src 4 Belgesi: Yurtiçi yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.